Öppna och stänga grindar

Vaknar av att det knäpper lite i elementen, alltså är klockan i alla fall över 06.00. Ligger en stund och lyssnar på det trivsamma ljudet och känner värmen sprida sig i rummet. Utanför går solen upp över Pendle Hill. Tjejerna ligger bredvid mig och lyfter inte ens på sina huvuden denna lördagmorgon som vi planerat att spendera här hemma i huset. Har sedan jag kom hit satt timern på värmen på 06.00-08.00, inte för att det kanske behövs men det är skönt att gå upp när det är lite varmare i huset just på morgonen. Här har man inte på värmen hela tiden som hemma, istället ställer man in timern på värmen så att det är varmt och skönt när det behövs men inte annars. Eftersom det är gasuppvärmt så blir det varmt väldigt fort och då känns det ju onödigt att slösa på gasen hela tiden.

Tar på mig och går ner för trappan, det är lugnt och tyst och en bra känsla infinner sig medan jag tar på mig ytterkläderna och förbereder tjejerna för en morgonpromenad i det lovande vädret. Det är redan ganska varmt ute men helt folktomt. Jag bestämmer mig för att gå en lite längre runda, över fälten och förbi huset vi hyrde förra hösten. Hösten då vi bestämde att vi skulle börja leta efter ett eget boende här, och gärna i Sabden.

Går traktorsvägen fram, öppnar grindar mellan hagarna och stänger dem noga. I vissa hagar vi går igenom betar fåren rogivande, några slappar i morgonsolen utan att ägna oss en tanke. Vi stannar ett flertal gånger för att njuta av utsikten och återigen får jag nypa mig i armen för att det är så himla vackert. Det är ett lugn runt oss som är svårt att beskriva, det enda som hörs är fårens bräkande och tuppen som gal ibland. Byn sover länge idag verkar det som, eller så är det vi som är tidiga. Inser att jag sällan tittar på klockan här, det blir liksom som det blir de dagar vi inte bokat något, tiden är ju just bara tid.

Kommer fram till en större gård, det luktar nyslaget hö och traktordiesel och åter lyfts minnena från sommarloven i södra Tyskland fram. Bonden håller på att fixa med sin hövagn, hoppar sen in i traktorn och vi hälsar artigt på varandra. Det är inget konstigt alls att jag tar en morgonpromenad genom hans gård, han ler mot hundarna och mig. Jag öppnar och stänger grinden ut från gården och fortsätter på stigen, tänk att jag trodde att man inte fick gå någonstans här eftersom det inte råder allemansrätt som i Sverige. Tvärtom så känns det mycket mer tillgängligt här tack vare alla Public Footpaths som det finns väldigt gott om överallt, öppna för alla.

Vandrar tillbaka genom byn som fortfarande verkar lite yrvaken, kommer hem och fixar frukost innan det är dags att ta tag i dagens projekt — städa huset. Till skillnad mot hemma så städar inte säljaren huset innan de flyttar, något vi i Sverige är vana att göra. Här städas det hjälpligt, dvs man dammsuger och tar det mest synliga egentligen. Dagens projekt består av köket och det tillhörande conservatoryt, dvs den inglasade delen.

Efter ganska precis tolv timmars städande med enbart uppehåll för hundrastning är det hela klart vilket känns skönt. Jag har landat i soffan med ett glas vin, helt slut. Värmeljusen brinner vid kaminen och tjejerna ligger på golvet bredvid mig på sin älskade heltäckningsmatta. Imorgon får det bli en hunddag helt klart!

//Marlene

Rulla till toppen