Jaktprov och dräktighetsrapport

I söndags startade Gibson och jag på jaktprovet i Koberg, öppen klass. Vi gick i första par, ihop med en flattetjej. Dagen före var det oerhört varmt, men i söndags morse var det betydligt svalare, dock blåste det rejält. Provets landdel gick uppe på ett kalhygge, något som jag och Gibson tränat alldeles för lite på. Vi började med ett sök där det låg 10 vilt ute och där vi och vår parkamrat skulle ta in varannan apport. När hundarna hämtat in några apporter var, fick vi vända om för ett linjetag över kalhygget, sedan vända tillbaka och fortsätta sökarbetet.

Gibson lyckades ganska snabbt att få in tre apporter i fin fart. Dirigeringen gick sen jättebra, jag fick blåsa stopp och visa höger, sen hittade han på min söksignal. Tillbaka till söket så var Gibson ute väldigt länge och täckte marken bra, både i sidled och i djupled. Tyvärr hade han otur med vinden och hittade inget på lång tid. Tycker dock att han var duktig som inte gav upp, men till slut såg jag att han tog sikte på mig tom. Tog ett steg mot honom och fick på håll ut honom fint igen, han sökte av i fin fart en bra stund igen, men kom sedan mot mig tom igen. Tror jag fick ut honom fint 3-4 gånger, men till sist tappade båda han och jag lusten och domaren bad mig ta in honom. Parhunden fick hämta en apport till, och lyckades efter en stunds arbete. Sedan var det dags för markeringar på land.

Vi fick börja markeringarna och Gibson tog lätt in den första apporten som var den sist kastade. Vi hade kraftig sidvind nere från sjön och tyvärr kom Gibson på fel sida vinden på den andra apporten som låg till höger om den första. Tog faktisk in honom en gång och skickade om, men tyvärr kom han även denna gång på fel sida vinden och ville hela tiden dra sig åt vänster. Inte förrän efteråt kom jag på att han kanske kände apporterna nere från sjön i den kraftiga vinden? Hur som helst så fick vi inte med oss markering nummer två och jag fick istället kalla in honom.

Ganska lång transportsträcka ner mot sjön som jag utnyttjade till lite mental fokusering. Jag och Gibson fick börja med en dirigering ut mot en liten ”flotte” täckt med granris där några änder var instuckna. Gibson hoppade glatt i vattnet och satte fin fart mot flotten. Han kollade ibland mot båten som låg långt till vänster men jag sa bara ”ut” och då tittade han rakt fram mot flotten och jag kunde istället bekräfta med ”ja”. Ca en meter framför flotten fick han plötsligt för sig att han skulle mot båten. Han kom på fel sida om flotten för att ha någon hjälp av vinden och började istället simma några tag mot båten. Jag sa då ”den är nej!”, varpå han åter tittade på flotten och jag kunde säga ”ja”. Till sist fick jag honom runt flotten så att han fick vinden rätt och då fick han tag i en and som han simmade in med. På väg in kom det skott och en dubbelmarkering från båten men det brydde Gibson sig inte om.

Vi fick vänta tills parkamraten fått in sin dubbelmarkering och sen bytte vi plats. Gibson var laddad och ville ut direkt, men fick lugnt vänta på att parkamraten nått fram och greppat anden på dirigeringen först. När jag släppte iväg honom på dubbelmarkeringen, valde han till min förvåning landvägen en bit ut, sen hoppade han i och hämtade den först kastade anden på blankvatten. Var själv väldigt tveksam till om jag skulle få ut honom till den andra apporten närmare vasskanten, men Gibson valde åter att springa i vasskanten ut och fick den sedan fint i näsan och kunde komma in med den. Kanske inte var den helt smidigaste vägen, han fick hoppa över en del stockar och stenar, men definitivt den snabbaste tyckte Gibson. Han hade hela tiden fin fart och var väldigt målmedveten!

Att jag inte fick ut Gibson på söket det sista, innebar att domaren tyvärr var tvungen att ge mig en nolla. Jag är trots detta väldigt nöjd med Gibsons och min insats på provet! Tycker att Gibson hade fin fart och var motiverad på ett bra sätt, kanske hade han lite otur med vinden i vissa lägen, men å andra sidan hade han hjälp av densamma i vissa lägen på vattnet. Jämnar alltså ut sig!

Mest nöjd är jag nog med mig själv som trotsade mina dåliga nerver och faktiskt startade Gibson själv. Fram till några dagar innan var det bestämt att han skulle ha en handler eftersom jag inte ville påverka honom negativt. Tack Karin för att du var beredd att starta Gibson åt mig!

Avslutar detta alldeles för långa blogginlägg med en dagsfärsk bild på dräktiga Vinna, idag på 36:e dygnet. Lite rund om magen, lite flåsigare på promenaderna och kissar lite oftare men mår i övrigt fint!

SEVCH LPI LPII Combine Lily of the Valley dräktig, dygn 36

//Marlene

5 reaktioner på ”Jaktprov och dräktighetsrapport”

 1. Blogginlägget var INTE ALLS för långt!

  Som nybliven jaktträningsintressent tyckte jag att det var jätte- intressant, och som jag kan se det verkar ni ha gjort ett toppenjobb, både du och Gibson.

  Härliga bilder!

  Kram Iris

 2. Hej.
  Instämmer med Iris. Inte alls för långt utan jättetrevligt att läsa.
  Bra jobbat!!!
  Kram Malin

 3. Läser i efterhand o tycker som de andra, det var jätteroligt att läsa om ert prov o tycker ni gjorde bra ifrån er. Kram

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen