Jaktapportering

Igår var jag & Gibson, Ulla & Alison, Carina & Nixon hos Ingela i Ljungås och tränade jaktapportering. Även Marie & Humla var med, en ny bekantskap för oss.

Eftersom Marie och jag hoppas komma med på ett ÖKL prov inom kort, arrangerade Ingela och Ulla en kopia på det ÖKL prov som hölls i Ljungås för ett par veckor sedan. Kändes oerhört lyxigt att få gå ett helt prov, dessutom med okänd parkamrat precis som på prov. Eftersom det var ganska kallt, ca +3 grader, valde vi att korta ner vattenarbetet något.

Provet började med en enkelmarkering som vår parkamrat fick ta, sedan en dirigering som vi fick ta. Därefter gick vi till sökområdet där Humla fick plocka in samtliga sju vilt först. Sedan gick vi tillbaka för en markering och en dirigering igen, och nu fick Gibson ta in markeringen och Humla dirigeringen. Därefter fick Gibson hämta in samtliga vilt på söket.

Vi gick sedan ner till vattnet för en dubbelmarkering åt ett håll och en dirigering åt motsatt håll. Eftersom vi inte hade någon båt idag, blev avstånden kanske inte riktigt lika långa som på det riktiga provet, men vattnet var iskallt så det var nog bara bra. Vi avslutade med en dubbelmarkering på land för att hundarna skulle få springa sig lite varma. På provet för några veckor sedan var det tydligen en enkelmarkering, men vi valde en dubbel.

Tycker att Gibson skötte sig bra med tanke på att vi nyligen startat upp träningen igen efter 1,5 års uppehåll. Sista två apporterna på söket var lite trixiga, men han gav inte upp som han gjort tidigare. Tycker att han arbetade mycket mer självständigt än han gjort tidigare, han kom inte in och frågade om hjälp när det blev jobbigt utan fortsatte söka. Sista anden låg vid vattenkanten och den sprang Gibson över flera gånger, vilket gjorde det svårt att få ut honom till det området igen. Han trodde ju att han sökt av där och att det var tomt. Till sist valde jag att skicka honom på en dirigering till området, och efter lite trixande kom anden in. Jag tror och hoppas på att Gibson nu lärde sig att lita på mig, att det faktiskt finns något därute om jag säger att det gör det:-) Och att matte faktiskt är lika envis som han…

Apporterna på vattnet fick vi också in, även om Gibson valde landvägen i vissa sammanhang. Men, det hade tydligen ett flertal hundar gjort även på det riktiga provet. Sista dubbelmarkeringen gick bra, första apporten bättre än andra.

Avslutningsvis hade Ingela lagt ett släpspår med hare till oss, ett ängsspår med en vinkel och avslut inne i skogen. Gibson har bara fått släpspår vid något tillfälle för ca 2 år sedan, och då tyckte jag att det gick sådär. Kändes lite nervöst eftersom jag inte ens vet hur jag ska bete mig eller vad jag ska säga när jag släpper iväg honom… Men, när jag visade Gibson ”skottplatsen”, förstod han direkt vad han skulle göra. Jag sa ”leta spår”, och sedan bar det av. Han spårade fint i ca 30 meter, sen drog han åt vänster för att snabbt komma på att där inte var något, ringade och vände tillbaka och tog spåret fint igen. Sedan var det näsan i backen i ca 40 meter till och sedan en 90 graders vinkel åt höger som han tog fint. Därefter raka spåret ca 100 m mot skogskanten, men på slutet hamnade Gibson lite för långt åt höger när han försvann in i skogen och vi inte kunde se honom. Lite nervöst den korta stund han försvann, men strax kom han fram ur skogskanten bärandes på kaninen som han snabbt bärgade hem till matte! Duktiga killen! Kändes väldigt skönt att just släpspåret gick så bra. Tänk hur nervöst det kommer bli på prov om vi går till pris. Hemska tanke att missa priset p g a ett misslyckande på släpspåret… Usch, ja vi får väl se om vi behöver oroa oss för det över huvudtaget…

Sammanfattningsvis är jag som sagt nöjd med vår insats idag! Jag tror att jag själv påverkar Gibson positivt genom att försöka vara så lugn som möjligt, inte bråka om småsaker och försöka stötta honom så gott det bara går. Känner att hans självförtroende ökat men det är inte så konstigt, han har ju blivit äldre!

Tack alla inblandade för ett bra träningspass! //Marlene

1 reaktion på ”Jaktapportering”

  1. Åhh låter som ett fantastiskt bra genrep o skönt framför allt för matte att få prova på under ”riktiga” förhållanden. Tror precis som du att vi påverkar hunden mer än allt annat runtomkring. Lycka till när det blir dags för prov! Kram

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen