Vår filosofi

När du väl bestämt dig för att det är en Golden Retriever du vill tillbringa många härliga år tillsammans med, hoppas vi att du är noga med var du köper din valp. Det finns många seriösa och bra uppfödare av denna underbara ras och vårt tips är att du ringer runt och talar med flera innan du bestämmer dig. Du kommer att ha kontakt med din uppfödare under lång tid framöver och det är därför också viktigt att kemin mellan er stämmer!

Olika uppfödare har olika inriktning och olika mål med sin avel och det är därför viktigt att du som valpköpare försöker vara så tydlig som möjligt med vad du har för önskemål och mål med din valp. Vissa uppfödare är mest intresserade av utställning, vissa mest av jakt och jaktprov och andra av andra typer av arbetsgrenar, och det är viktigt att du som valpköpare får det du förväntar dig för att bli nöjd!

Vi själva har som mål att föda upp hundar som fungerar bra inom olika former av arbete, men vi vill att hundar från oss erbjuds någon form av regelbundet apporteringsarbete! Vi är noga med hälsa och mentalitet och jobbar för att få fram friska och stabila individer som ska fungera bra i arbete såväl som i vardagen som familjemedlemmar. I vårt avelstänk utgår vi alltid från våra egna behov när det gäller arbetsvilja och exteriör, och vi gör endast kombinationer som uppfyller de krav vi själva har på en bra familjemedlem, kompis och apportör!

Kontakten med våra valpköpare är viktig för oss, vi vill helst träffa varje valpköpare ett par gånger innan köpet blir av och vi ser gärna att våra valpköpare blir involverade på ett tidigt stadie. Vill ni komma och hälsa på oss och hundarna är ni välkomna att höra av er och kanske vara med på någon träning eller bara ta en fika och prata hund!

Vi vill att våra valpköpare är aktiva med sina hundar i någon form och säljer i första hand till dig som kommer vara aktiv inom jaktapportering då det är vad vår ras är avlad till från början. Våra hundar mår bra av att arbeta och arbete stärker banden mellan förare och hund. Av egen erfarenhet vet vi att tävlings-eller provlusten brukar infinna sig i takt med att träningen går framåt, men det är viktigt att komma ihåg att det ska vara roligt att träna hund och att inte gå för fort fram med unga hundar.

Vi håller själva mest på med jaktapportering och våra hundar är även med när vi själva jagar, både som apportörer vid fågeljakt och vid eftersök av älg och rådjur. På senare år har det blivit mer och mer fågeljakter för vår del och vår avel går mer och mer åt det hållet också. En golden är avlad för samarbete och vill gärna få utlopp för sin vilja att att få arbeta tillsammans med sin förare!

Vi är noga med att de hundar vi använder i avel är friska både fysiskt och mentalt. Av den anledningen är det viktigt för oss att våra valpköpare röntgar höfter och armbågar på sin hund, samt ögonlyser den när den blivit ca 1,5 år gammal.

Vid ca 1 års ålder träffas vi för gemensam funktionsbeskrivning (FB-R) av valparna, och några månader senare träffas vi för gemensamt MH — mentalbeskrivning. Vi vill också gärna att hundar från oss deltar på officiell utställning vid minst ett tillfälle i vuxen ålder. Resultaten härifrån är en god hjälp för vår fortsatta avelsplanering och inte minst en trevlig gemensam aktivitet om man så önskar!

Under valpens första levnadsår har vi valpträff vid tre-fyra tillfällen då vi bl a prövar på olika aktiviteter, t ex jaktapportering, viltspår, mm. Sista träffen under första året blir i samband med funktionsbeskrivningen vid ca 1 års ålder. Vidare träffar planeras efter hand, men målet är en Kennelträff varje år för dem som önskar. För att valpen ska få en bra start bjuder vi våra valpköpare som bor inom rimligt avstånd på fri ”valpkurs” med inriktning mot jaktapportering.