Golden Retriever

Golden Retrievern är en glad och arbetsvillig jakthund som passar många. Rasen kom till Sverige på 1950-talet från gränslandet mellan England och Skottland där de användes på de stora godsen som apportör under fågeljakterna.

En Golden Retriever är en trofast vän som gärna vill vara med på allt som familjen gör, den är lättlärd och anpassningsbar och mår bäst om den får arbeta i någon form. Precis som alla andra raser behöver en Golden Retriever mental stimulans och en stor portion kärlek för att utvecklas till en trygg och harmonisk individ.

En Golden Retriever tycker om att arbeta och det är en jakthund, framavlad för att apportera skjutet vilt. Rasen passar även utmärkt till en rad andra hundsporter, men vi själva ägnar oss numera enbart åt jakt och jaktprov och anser att någon form av apporteringsarbete måste ingå i en Golden Retrievers vardag. En Golden Retriever vill vara nära sin förare och behöver få utlopp för sin arbetsglädje och önskan att jobba tillsammans med dig!

Golden Retrievern är en fantastisk hund som gör sitt yttersta när det gäller, men som också har förmågan att koppla av däremellan. En familjehund med det lilla extra om man ser till att ge den utlopp för sina nedärvda egenskaper.

När det gäller den vardagliga skötseln av en Golden Retriever, krävs inga större kunskaper. Klorna behöver klippas, öronen göras rena och pälsen borstas regelbundet. Ett bad då och då gör susen för pälsen och att klippa sin Golden Retriever till vardags lär man sig snabbt.

Golden Retrievern är en ras med stor vattenpassion och denna passion gäller även för illaluktande lerpölar och sunkiga diken, mm. Golden Retrievern kan också ha mycket päls och fäller periodvis en hel del, vilket ger oönskade hundhår både på golven och på övriga ställen inomhus där hunden vistas. Detta är också viktigt att tänka på innan man bestämmer sig för rasen…